"Gewoon geknipt voor jou"

Ervaring met het VMBO van:

Familie De Wolf, Hulst
Vader Peter: vestigingsmanager tapijtwinkel
Moeder Petra: tandarts-/profilaxassistente
Dochter Denise 15 jaar: VMBO, 3e klas
Dochter Alexie 9 jaar: basisschool, groep 5

‘Gewoon geknipt voor jou!’
Denise volgt de opleiding handel en administratie op de VMBO kaderberoepsgerichte leerweg van het Reynaertcollege in Hulst. Ze doet het goed op deze opleiding en ze vindt het leuk. En dat vinden de ouders van Denise het allerbelangrijkste. Als het lekker gaat en haar zelfvertrouwen groeit, kan ze altijd nog opklimmen.

De moeder van Denise, Petra, begint als eerste te vertellen: “Denise kreeg op de basisschool het advies voor VMBO-basis/ kader. Ze wilde zelf graag VMBO-t doen want al haar vriendinnen gingen daar naartoe. Maar we waren bang dat haar dat te veel moeite zou kosten en dat ze andere activiteiten, zoals hockey, zou moeten opgeven. Gewoon, omdat ze meer moeite heeft met leervakken en meer tijd aan haar huiswerk zou moeten besteden dan een ander. En dat wilde ze zelf toch liever ook niet. De directrice van de basisschool zei ook: ‘Denise, basis/kader is gewoon geknipt voor jou.’” Petra vervolgt: “Het ging direct heel goed op de kaderberoepsgerichte leerweg. Na drie maanden werd er opnieuw gekeken, maar ze had net te weinig punten om naar het VMBO-t te gaan. Ze had het nog mogen proberen, maar het leek ons beter in deze leerweg te blijven. Soms kan het beter zijn dat kinderen in een wat lagere opleiding starten en verder kunnen opklimmen. Gewoon omdat het lekker gaat en omdat hun zelfvertrouwen groeit.”

Doolhof?
Welk beeld hadden Peter en Petra bij het VMBO toen Denise nog in groep 8 zat? Peter: “Groot, massaal en afstandelijk. Een beetje als een doolhof waar je als jonge brugklasser in terecht komt en waarin je je maar moet zien te redden. We maakten ons daar overigens niet echt zorgen over. Denise is niet haantje de voorste, maar ze redt zich wel. En ze wist inderdaad verbazend snel haar weg te  vinden.” Petra: “Alle eerstejaars van het Reynaertcollege zitten op één locatie, VMBO, HAVO en VWO. Zodra ze in het tweede jaar komen, gaan de VMBO’ers naar een dependance. Dat was vroeger de lts en die stond minder goed bekend. Daar was ik wel een beetje bang voor. Maar uiteindelijk valt dat mee. Er is wel eens wat, maar op de school wordt dat niet op z’n beloop gelaten en Denise weet heel goed waar ze zich wel en niet mee moet inlaten.”

Bouwvakker… Of toch maar niet
Petra vervolgt: “We vroegen ons wel af welke mogelijkheden een leerling heeft na een kaderberoepsgerichte leerweg en hoe uitgebreid die zijn. Uiteindelijk heeft de school daar veel informatie over gegeven - we moesten toen nog zo lachen: ‘O Denise, je kunt ook bouwvakker worden!’ - maar dat was al aan het eind van het eerste jaar. Op de basisschool was die informatie een stuk beperkter. Het was dan ook een beetje een sprong in het diepe zo direct na groep 8.”

Alert
Ze sluiten bijna in koor af: “Wat we heel belangrijk vinden is dat Denise lekker in d’r vel zit. En dat zit ze. Ze vindt het leuk en haalt goede resultaten. We zijn al met al heel tevreden met wat Denise doet. En ook met de school. Die biedt verschillende begeleidingsmogelijkheden, hoewel je wel zelf alert moet zijn op wat je nodig lijkt.”

Lees ook de volgende ervaring: "Scholen hebben ouders nodig".

star_red star_red